רשלנות בטיפול אסתטי

דף הבית >> שאלות ותשובות >> רשלנות רפואית >> רשלנות בטיפול אסתטי
רשלנות בטיפול רפואי אסתטי 
תחום הרפואה האסתטית נמצא בתווך בין תחום הרפואה לתחום הקוסמטיקה. התחום צובר תאוצה בשנים האחרונות ומדי יום צצים, כפטריות לאחר הגשם, סוגים רבים ושונים של טיפולים שאינם פולשניים, המבוצעים במכונים חדשים ומפוארים לרפואה אסתטית. טיפולים אלה כוללים, בין היתר, הזרקות סיליקון, בוטוקס וחומצה היאלורונית, טיפולים שונים להצרת היקפים, עיצוב הפנים באמצעים שונים, הסרת שיער, פילינג כימי ועוד רבים אחרים, שקצרה היריעה מלהכיל.
כל תחום הרפואה האסתטית הינו תחום חדש יחסית בעולם הרפואה ובישראל, נכון להיום, הוא כלל אינו קיים כהתמחות רפואית ספציפית. משכך, נוצר בפועל מצב שבו רופאים רבים בוחרים לבצע טיפולים אסתטיים, לעיתים ללא הכשרה מתאימה.
בנוסף, על אף שרופא מסוים עשוי להיות בעל הכשרה מתאימה וניסיון רב בתחום, עדיין ייתכנו מצבים שבהם, בשל חוסר תשומת לב, העדר מעקב מתאים או שימוש בשיטת טיפול לא מתאימה, ייגרמו נזקים קשים למטופל, הן נזקים גופניים והן נזקים נפשיים, בעקבות הפגיעה בהופעה החיצונית.
כיצד מוגדרת רשלנות רפואית במהלך טיפול אסתטי?
לא כל מקרה של נזק כתוצאה מטיפול אסתטי-רפואי יוגדר כרשלנות רפואית. על מנת להוכיח רשלנות של הרופא המטפל, על הניזוק להוכיח מספר גורמים:
1.       הרופא שטיפל בו סטה מרמת הזהירות הסבירה במהלך מתן הטיפול האסתטי-רפואי. סטייה זו עשויה לבוא לידי ביטוי באחת ממספר דרכים:
                     א.         במהלך הטיפול הרפואי-אסתטי עצמו.
                     ב.         אי-קבלת הסכמה מדעת של המטופל.
                      ג.          פגיעה באוטונומיה של המטופל.
2.       הסטייה מרמת הזהירות הסבירה גרמה לנזק למטופל.
סוגי פעולות שעשויות להיחשב כסטייה מרמת הזהירות הסבירה עבור רופא בטיפול אסתטי
-          הימנעות ממתן הסבר מתאים אודות ההליך ותוצאותיו. נפוצים למשל המקרים בהם מזכירתו של הרופא או יועצת אחרת במכון הרפואי תהיה היחידה שמשוחחת עם המטופל, לפני ביצוע הטיפול.
-          הימנעות ממתן הסבר אודות הסיכונים הפרוצדורה האסתטית והימנעות מקבלת הסכמה מדעת של המנותח אליה.
-          ביצוע הפרוצדורה בהעדר מומחיות וניסיון מתאימים.
-          בחירת שיטת טיפול לא מתאימה. למשל, בחירה לא מתאימה בסיליקון במקום בחומר מילוי אחר, כגון תמיסת מי מלח.
-          הימנעות ממתן הסבר מתאים אודות אופן ההתנהלות הנדרש מהמטופל לאחר הטיפול ואי ביצוע מעקב אחר מצבו של המטופל.
דוגמה למקרה של רשלנות רפואית במהלך טיפול אסתטי
ידוע המקרה שהתפרסם לאחרונה בכלי התקשורת השונים, של השחקנית מירב גרובר, אשר הגישה תביעה כנגד המנתח (המפורסם בתחום כשלעצמו) ד"ר דב קליין, בסכום של שני מליון ש"ח. תביעה זו אמנם לא הוכרעה עדיין בבית המשפט, אך פרטיה יכולים לסייע לנו להבין איזו התנהגות עשויה להיות מוגדרת כרשלנות רפואית במהלך טיפול אסתטי.
לטענתה של גרובר, בשנת 2008 עברה אצל ד"ר קליין טיפול רפואי-קוסמטי לטיפול בקמטים, באמצעות הזרקת סיליקון נוזלי לשפתיה ולחייה. כתוצאה מכך, התנפחו והושחתו פניה, באופן שגרם לה לחוש במבוכה ליד אנשים, קטע את קריירת המשחק שלה, פגע ביכולתה ליצור קשרים אינטימיים עם בני המין השני ואילץ אותה להעתיק את מקום מגוריה ממרכז הארץ למצפה רמון.
טענותיה של גרובר לעניין מקור רשלנותו של ד"ר קליין מתמקדות בשתי סוגיות עיקריות:
1.       שימוש בטכניקה שאינה מתאימה לשם ביצוע הטיפול האסתטי. כלומר, גרובר טוענת כי ד"ר קליין התרשל במהלך ביצוע הטיפול עצמו.
2.       הימנעות ממתן כל המידע המתאים, לפני ביצוע ההליך, כך שהסכמתה לטיפול האסתטי לא היתה הסכמה מדעת, כפי שנדרש בהתאם לחוק זכויות החולה.
ד"ר קליין מצידו טוען שגרובר לא מסרה לו מידע אודות השתלות שיניים נרחבות שעברה, שכתוצאה מהן נגרמו לה הנזקים הקשים שתיארה.
כיצד נקבע גובה הפיצוי?
סכום הפיצוי לו זכאי אדם שעבר טיפול אסתטי כושל נגזר מדרגת הנכות שנותרה לו, כתוצאה מהניתוח - הן הנכות הפיזית והן הנכות הנפשית. דרגת הנכות משוקללת עם גורמים נוספים כגון גיל, מצב רפואי ונפשי קודם, תחום עיסוק ועוד. דרגת הנכות הרפואית נקבעת על ידי מומחים רפואיים בתחומים הרלוונטיים, למשל רופא עור, כירורג פלסטי, פסיכיאטר ועוד.
כל אדם שמגיש תביעה לבית המשפט, הכוללת טענות רפואיות, נדרש להגיש עמה גם חוות דעת של מומחים רפואיים מטעמו. בנוסף, ייתכן שבהמשך ההליך המשפטי הניזוק ייבדק על ידי מומחים רפואיים נוספים, הן מטעם הנתבע והן מטעם בית המשפט. מומחים אלה יתנו גם הם חוות דעת רפואיות לגבי דרגת הנכות שהם סבורים שנגרמה לניזוק, כתוצאה מהטיפול האסתטי הכושל.
לאחר קבלת חוות הדעת של המומחים הרפואיים השונים, יקבע בית המשפט מה דרגת הנכות הכוללת שממנה סובל הניזוק, כתוצאה מהטיפול האסתטי הכושל, ובעקבות זאת יפסוק לו פיצוי בשל כל אחד מראשי הנזק הרלוונטיים: הוצאות רפואיות אל מעבר לסל הבריאות ובהן הוצאות עבור ניתוחים מתקנים שונים, הוצאות עבור עזרת הזולת, ניידות, התאמת דיור, הפסדי שכר לעבר, אבדן כושר השתכרות בעתיד וכן כאב וסבל.
יצוין בהקשר זה, כי בתחום הרפואה האסתטית, ישנה חשיבות מיוחדת לנזקים נפשיים הנגרמים כתוצאה מהופעה חיצונית פגומה, כמו גם לתחום העיסוק של אדם. אדם שעיקר עיסוקו הוא בעבודה מהבית, למשל, לא יזכה לאותו הפיצוי כמו שחקן או דוגמן, שכתוצאה מעיוות בפניו בשל טיפול אסתטי כושל גם נגדע מטה לחמו.
 
עברתי טיפול אסתטי כושל - מה עליי לעשות?
קודם כל - העיקר הבריאות. לכן, חשוב לפנות לקבלת טיפול רפואי מיד עם גילוי הנזק.
בהמשך - חשוב לדאוג לשמירת תיעוד מתאים - לשמור כל מסמך שניתן במסגרת הטיפול האסתטי וכן כל מסמך שמתקבל במהלך הטיפול הרפואי בנזק שנגרם. כמו כן, יש לצלם את המקום בגוף שבו בוצע הטיפול ולעשות זאת מספר פעמים, בייחוד אם מצבו ומראהו של האזור המטופל משתנה.
לבסוף, אך לא פחות חשוב - מומלץ מאד לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין המתמחה בטיפול בתביעות רשלנות רפואית ובפרט עורך דין הבקיא בתביעות הנוגעות לטיפולים אסתטיים. חשיבותו של הייצוג המשפטי במקרים כאלה היא רבה, משום שהטיפול בתביעות בתחום הרשלנות הרפואית נחשב למורכב ומסובך. עורך הדין שבקיא בתחום ידע להעריך את סיכויי התביעה, בהתאם להיכרותו עם פסיקת בתי המשפט במקרים דומים. כמו כן, עורך הדין יפנה את הניזוק לבדיקה של רופא מומחה מטעמו. הרופא המומחה יסייע בהערכת מצבו של הניזוק וכן סיכוייה של התביעה מהפן הרפואי.
ייעוץ משפטי מתאים יסייע לאדם שנפגע בשל טיפול אסתטי כושל לקצר את משך הזמן של הטיפול בעניינו ולקבל את מלוא הפיצוי המגיע לו, בגין כל הנזקים שנגרמו לו.

קישורים

  

להתייעצות ללא התחייבות

מלא את הטופס ונחזור אליך בהקדם
  
המידע באתר "תאונה" הינו מידע כללי ואינו מידע מחייב.  הזכויות המחייבות נקבעות ע"פ חוק, תקנות ופסיקות בתי המשפט.   השימוש במידע אינו בא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין וכל פעולה שנעשית על פי המידע והפרטים האמורים באתר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד.    השימוש באתר זה אינו יוצר יחסי עורך דין לקוח בדרך כלשהי.
© כל הזכויות שמורות - משרד עורכי דין פינקלשטיין
הקמת אתרים  הקמת אתרים • גיל דור • Webfocus