תאונת אוטובוס

דף הבית >> שאלות ותשובות >> תאונת דרכים >> תאונת אוטובוס
מדי יום ביומו נוסעים אוטובוסים רבים בכבישי הארץ ומטבע הדברים, גם הם מעורבים לעיתים בתאונות דרכים.

סוגי תאונות הדרכים שבהם מעורבים אוטובוסים
תאונות הדרכים שבהן מעורב אוטובוס מתחלקות לשלושה סוגים עיקריים: תאונה שבה התנגש אוטובוס עם כלי רכב מנועי אחר, תאונה שבה התנגש אוטובוס בהולך רגל או רוכב אופניים ותאונה שבה נפגע אדם, כנוסע באוטובוס.
הסוג השלישי של התאונות הוא מעט ייחודי, משום שלכאורה לא קיימת במסגרתו התנגשות בין כלי רכב מנועי לכלי רכב או אדם אחר. אולם, גם סוג זה של תאונה מוגדר כ"תאונת דרכים" ומזכה את הנפגע בפיצויים בשל נזקי גוף, בהתאם לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים. מדובר, בין היתר, במקרים של נפילה בעת העלייה אל האוטובוס או במהלך הירידה ממנו, נפילה בשל עצירת האוטובוס או האצת מהירותו ופגיעה בשל סגירת דלתות האוטובוס על נוסע או על איבר מאיברי גופו.

מאחר שחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים חולש גם על מקרים אלה, הרי שהנפגע בתאונה כזו אינו נדרש להוכיח אשם כלשהו מצד הנהג, או העדר אשם מצידו. משמעות הדבר היא שלא משנה, למשל, אם הנפגע איבד את שיווי משקלו ונפל באוטובוס משום שהנהג בלם בלימת פתע, או מכל סיבה אחרת שקשורה בנפגע עצמו, או אם הנפגע מיהר לעלות אל האוטובוס או לרדת ממנו ובשל כך מעד ונפל, אם הנפגע נותר עומד במהלך הנסיעה מרצונו, או בשל כך שלא נותרו מקומות ישיבה פנויים על האוטובוס וכדומה. בכל מקרה שכזה, התאונה תוגדר כתאונת דרכים והנפגע יהיה זכאי לפיצוי בגין מלוא נזקי הגוף שנגרמו לו, כתוצאה ממנה.

הגורם שכנגדו תוגש התביעה
תביעה רגילה לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים מוגשת כנגד חברת הביטוח שביטחה את הרכב שבו ישב הנפגע במהלך התאונה בביטוח חובה, או כנגד חברת הביטוח שביטחה את הרכב הפוגע, לפי העניין. אולם, בתביעה שבה מעורב אוטובוס, נקבע בפסיקת בית המשפט העליון כי הנפגע אינו נדרש להציג את פרטי חברת הביטוח של האוטובוס ואף לא את מספר הרישוי שלו ואת פרטיו של הנהג. בהעדר פרטים אודות חברת הביטוח, התביעה תוגש כנגד חברת האוטובוסים עצמה. המבטחת של חברת האוטובוסים תפצה את הנפגע, כל עוד יעלה בידו להוכיח שאכן היה מעורב בתאונת דרכים, עם אוטובוס או בתוכו.

על מנת להוכיח שארעה תאונת דרכים, חשוב מאד לשמור מסמכים וכל תיעוד אחר, כבר מהרגע הראשון האפשרי מיד לאחר התאונה. המסמכים שיסייעו לנפגע להוכיח שאכן היה מעורב בתאונת דרכים עם אוטובוס ואת זהותה של חברת האוטובוסים הם, בין היתר, כרטיס הנסיעה באוטובוס, דו"ח מד"א על טיפול בנפגע בזירת התאונה ודו"ח על פינויו לבית החולים, שמותיהם ופרטיהם של עדי ראייה, אשר ראו את התאונה במו עיניהם וכן תמונות, מסמכים וכל תיעוד רפואי נוסף, כבכל תאונת דרכים אחרת.

בהקשר זה יצוין, שכאשר הנפגע נבדק בבית החולים או בקופת החולים, לאחר התאונה, עליו לציין בפני הרופאים שבודקים אותו כי נפגע בתאונת דרכים שבה היה מעורב אוטובוס, על מנת שירשמו זאת בגיליון הרפואי שלו. כמו כן, דרוש לנפגע אישורה של המשטרה בדבר הגשת תלונה אודות תאונת הדרכים. באישור זה יצוינו פרטיה של חברת האוטובוס וכן מספר הרישוי של האוטובוס המעורב ופרטי חברת הביטוח של החברה, ככל שהם ידועים לנפגע. אולם, כפי שצוין לעיל, פרטים אחרונים אלה אינם הכרחיים לצורך קבלת פיצוי בגין הנזקים שנגרמו בתאונה.

אופן חישוב סכום הפיצוי המגיע לנפגע בשל תאונת דרכים המערבת אוטובוס
בתביעה נזיקית בעניין בתאונת דרכים שבה היה מעורב אוטובוס, כבכל תביעה אחרת העוסקת בתאונת דרכים, ימנה בית המשפט מומחה רפואי (או מומחים, ככל שהנפגע טוען שנגרמו לו נזקים המערבים מספר תחומי רפואה שונים), שיבדוק את הנפגע ויקבע מה דרגת הנכות שנגרמה לו, כתוצאה מהתאונה. מדרגת נכות זו ייגזר בהמשך סכום הפיצוי שייפסק לנפגע.

האם כדאי להתייעץ עם עורך דין?
לאחר התרחשותה של תאונת דרכים, המערבת אוטובוס, מומלץ מאד להתייעץ בהקדם האפשרי עם עורך דין המתמחה בדיני הנזיקין בכלל ובייצוג נפגעים בתאונות דרכים בפרט. עורך הדין ידע להנחות את הנפגע באשר לאופן שמירת התיעוד הרפואי וכל תיעוד נוסף, הנדרש לשם הוכחת עצם התרחשות התאונה וחומרת הפגיעות שנגרמו לו כתוצאה ממנה. עורך הדין גם יפנה בשם הנפגע לגורמים הרלוונטיים (חברת האוטובוסים וחברת הביטוח שביטחה אותה בפוליסת ביטוח חובה, המוסד לביטוח לאומי - ככל שמדובר גם בתאונת עבודה ועוד), ינהל עמם משא ומתן בשמו ואף ייצגו בבית המשפט, במידת הצורך.

קבלת ייעוץ מצד עורך דין הבקיא בתחום, כבר מהשלב המוקדם ביותר האפשרי, לאחר התאונה, תסייע לנפגע לממש במלואה את זכותו לפיצוי, בגין נזקי הגוף שנגרמו לו, כתוצאה מהתאונה.
 
המידע באתר "תאונה" הינו מידע כללי ואינו מידע מחייב.  הזכויות המחייבות נקבעות ע"פ חוק, תקנות ופסיקות בתי המשפט.   השימוש במידע אינו בא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין וכל פעולה שנעשית על פי המידע והפרטים האמורים באתר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד.    השימוש באתר זה אינו יוצר יחסי עורך דין לקוח בדרך כלשהי.
© כל הזכויות שמורות - משרד עורכי דין פינקלשטיין     •    הצהרת נגישות
הקמת אתרים  הקמת אתרים • גיל דור • Webfocus